Történetünk

a kezdetektõl napjainkig
Az Anyák Egyesületének a fő célja, hogy összefogja, bátorítsa, segítse, és szakemberek bevonásával tanítsa a közösségükbe tartozó édesanyákat, várandós kismamákat, nagymamákat és családjaikat az anyaság és az élet útvesztőiben.
Az “Udvarhelyszéki Anyák”csoportosulás vezetői és tagjai a kötődő nevelés elkötelezett hívei, hirdetői. Nézeteink a babahordozást, igény szerinti szoptatást, a háborítatlan szülést, a hagyományőrzést a gyerekhez való mindennemű kapcsolódást, ennek születése előtt és után egyaránt tükrözik.
Anyák Egyesülete hivatalosan 2015 márciusától működik, viszont a közösség már 2009 őszén útjára indult a városunkban és a környékén egyetlen Szoptatást támogató baba-mama, anyaerősítő csoportjaként. Az itt kialakult közösségből, 2011 áprilisában megszületett az “Udvarhelyi Anyák” levelezőlista, majd 2014-ben a közösségünkbe tartozó anyák részéről igény mutatkozott a közösségi hálón való részvételre, is így alakult meg az Udvarhelyszéki Anyák több tematikus csoportja és oldala, mely csoportjai nagy hitelességgel működnek ma is. UdvarhelyszekiAnyak
Közösségünk első megnyilvánulása a 2011-ben szervezett babakocsis felvonulás volt a szabálytalan közlekedés ellen, ahol 200 babakocsis édesanya vett részt. Ezt követően számos program, előadás és rendezvény megszervezésére került sor, amelyek elméleti és gyakorlati tapasztalata alapul és biztosítékul szolgál az egyesület eddigi és jövőbeni munkásságára.

A szervezet főbb és folyamatosan bővülő tevékenységei:

 • 2009-től a havi rendszerességgel megtartandó Szoptatást támogató baba-mama csoport.
 • 2011-től negyedévente Bababörze – Csere-bere vásár szervezése melybe 3 óra alatt közel 300 család kapcsolódik be, előadások szakemberek bevonásával, egészségmegőrző tornák szervezése hetente több alkalommal, úgy gyerekeknek, mint felnőtteknek, tematikus ünnepek alkalmával kézműves foglalkozások gyerekeknek,
 • 2012-től Kismamasátor biztosítása a város nagyobb rendezvényein, ahová a kisgyermekes családok előszeretettel térnek be megpihenni, pelenkázni vagy ellátni a babájuk szükségleteit.
 • 2013-tól havonta különböző témákban Előadások szervezése szakemberek meghívásával.
 • 2014-ben útjára indul a Babahordozós csoport, ahol az édesanyák egymás eszközeivel ismerkednek és évente elsősegély csoportot biztosítottunk a családok számára.
 • 2015-től útjára indult a Hordozós kölcsönző a családok segítésére, a babahordozás iránt elkötelezett, önkéntes édesanyák segítségével.
 • 2016-tól “Emberfaragó mozgalom” címen előadás-sorozatot biztosítunk kamaszoknak, melynek keretén belül a serdülőkorúak olyan témákkal ismerkedhettek meg, amelyeket az iskolai tananyag nem, vagy csak felszínesen érint, de a mindennapi élet fontos részét képezik. Szintén ugyanebben az évben szerveződött meg az első Édesanyák hete rendezvénysorozat és vidéken Felnőtt Néptánccsoport a hagyományaink ápolásáért.
 • 2017-ben megszervezésre került az első “Önkéntes szoptatási segítő” képzés külföldi, elismert szakemberek segítségével Székelyudvarhelyen, mely egyedülálló képzés volt Romániában. Szintén ebben az évben indult útjára az Ölbeli játékok-mondokázó és Gyermektáncház tevékenységünk is.
 • Szintén ebben az évben egyesületünk meghívást kapott Családlánc tagszervezetként felvételt nyerni a KCSSZ-be (Kárpátmedencei Családszervezetek Szövetsége), mint tevékenységünkkel családokat támogató és összefogó szervezet.
 • 2018-ban az egyesület a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvánnyal közösen „Túl korán érkeztem” címmel koraszülött adománygyűjtő kampányt folytatott, melynek célja a városi kórház újszülött-osztályának az eszközparkjának a megújítása volt, egy korszerű koraszülött inkubátor vásárlásának a megvalósításával.
 • Szintén ebben az évben került megszervezésre a második “Önkéntes szoptatási segítő” képzés az Anyatejút Tudásközpont segítségével és „Kórházi gyakorlaton” vehettek részt a “Önkéntes szoptatási segítő” képzést elvégzett önkéntesek egy része, Budapesten a Szent István bababarát kórház, gyermekágyas osztályán Rózsa Ibolya, IBCLC vezetésével.
 • ClauWi babahordozós képzés szervezésére került sor, a babahordozó csoport önkéntes édesanyái számára.
 • 2019 A „Megkésett vagy eltérő mozgásfejlődés fejlesztése:0-10 éves korosztály számára” projekt a Gyermekek éve keretén belül, egyesületünk gyógytornász szakember bevonásával csecsemők, kis és nagy gyermekek mozgásfejlődési felmérését és ennek fejlesztését célozta meg. A 2018-as évben egyesületünk, több hónapon át tartó adománygyűjtő kampányt folytatott „Én is túl korán érkeztem” címmel, melynek keretén belül, a vártnál több koraszülött babával, kis és nagyobb gyermekkel rendelkező családdal ismerkedtünk meg. Ekkor ismertük fel a tényt, hogy mennyire nincs segítségük ezeknek a családoknak a gyermekeik mozgásfejlesztésében, vagy milyen sok gyereknek van valamilyen fejlesztés hiánya miatt elmaradt motorikus képessége. Ennek javítása érdekében egyesületünk önkéntes munkatársai összesítették, hogy milyen csoportokra, milyen korosztályoknak lenne szüksége felmérésre és fejlesztésre és ennek megfelelő fejlesztő csoportokat indítottak.
 • Szintén 2019-ben “Babaváró- Család születik! Cukormáz nélkül a babázás időszakáról” workshop szervezésébe kezdett az egyesület, melynek keretén belül gyakorlati felkészülést kapnak családok a babázás időszakára. Mivel, Romániában nincs védőnői hálózat, ezért a várandós kismama és párja „egyedül” készül a babavárás időszakára és a gyermeknevelési időszakra. Ennek áthidalására egyesületünk alapító tagjai és önkéntesei az elmúlt évek során felvállalták, hogy különböző területeken képesítést szereznek babagondozási területeken, így van köztük: képzett szoptatást segítő, hordozási tanácsadó, okleveles babagondozó, és dúla is.
 • Ugyanebben az évben kezdődtek el a segítő csoportjaink: Császárfeldolgozó, Szülésfeldolgozó és a Vendégbabák Perinatális gyászfeldolgozó csoportjaink szakemberek segítségével.  Újabb „Kórházi gyakorlaton” vehettek részt a “Önkéntes szoptatási segítő” képzést elvégzett Önkéntesek, Budapesten bababarát kórházban.
 • 2020-ban „A gyermek a család tükre!” projekt célja a családok, a családi kötelékek megerősítése. Az eddigi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy szükségük van az újszülött babával rendelkező családoknak a támogatásra, a hiteles információkra. Ennek érdekében “Nagyi-képző” címmel újabb rendszeres felkészítő kezdődött el, melynek célja hidat építeni a kismamák és a nagymamák között, ami abban segíti a családokat, hogy megértsék, támogassák és elfogadják a generációk közti nevelési elveket.
 • A tavalyi évben az egyesület tevékenységei szinte teljes mértékben ONLINE vagy nagyon kevés létszámmal történtek a kialakult COVID19 a járványhelyzet miatt, hogy vigyázni tudjunk egymásra. Annak érdekében, hogy segítsük az otthonukba a családokat egyesületünk szakmájukban elismert önkéntesei ONLINE kismama, baba-mama tornákat, népdaloktatást, ölbeli játékokat-mondózkázót és az anyatejes táplálásról felkészítő előadásokat és beszélgetéseket szervezett számukra, hogy ne legyenek egyedül a gondjaikkal és lehetőségük legyen megbeszélni szakemberekkel a bennük lévő kérdéseket.
 • 2021-ben X.-ik, jubileumi alkalommal került megszervezésre a Séta a szoptatásért rendezvény és első alkalommal a “Családok hete” rendezvénysorozat, melynek célja a családok, a családi kötelékek megerősítése. Az eddigi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a családoknak szükségük van a támogatásra, a hiteles információkra szakemberektől. Továbbá harmadik alkalommal kapcsolódott be a Fuss neki! adománygyűjtő rendezvénybe.

Értékünk az egészséges gyermek, a ma gyermekei a holnap felnőttjei! Értük és családjaikért munkálkodik az udvarhelyszéki anyákat és családjaikat összefogó Anyák egyesület, azért, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb, egymást megértő, segítő, támogató magyar családok szülessenek és gyermekeik testi, lelki egészségben nőjenek fel!