Szoptatást feldolgozó csoport

Szoptatással kapcsolatos nehézségek feldolgozására irányuló önismereti csoport

Minden újszülött alapvető emberi szükséglete az, hogy szoptassák! A szoptatás a gyermek számára nem csak táplálék, hanem biztonságot is jelent neki és minden igényét ez által éli meg. A testét és a lelkét is táplálja. Az édesanyákat sok szoptatással kapcsolatos kérdés foglalkoztatja már a várandósság alatt, mivel minden édesanya másképp ás másképp éli meg ezt az időszakot.

Az udvarhelyszéki Anyák Egyesülete Szoptatással kapcsolatos nehézségek feldolgozására irányuló önismereti csoportot indít.

Miért van erre szükség?
A nehézségként esetleg kudarcként megélt szoptatással kapcsolatos érzések és tapasztalatok kifejezése és megosztása sokat segíthet az anyai kompetencia-érzés helyreállításában, megerősítésében. Biztonságos, támogató közegben az édesanyák meghallgatásra találnak és hasonló érzéseket átélt, más édesanyák által hasonló érzések megosztása, csökkenti az elidegenedés-érzetet. Képzett szoptatási segítő segítségével eloszlatjuk a tévhiteket, megbeszéljük a nehézséghez odavezető utat, pszichoterapeuta által pedig feldolgozásra kerülnek a nehéz érzések, kudarcok, inkompetencia-érzések és néhány fontos anyasággal kapcsolatos önismereti kérdések.

A szülésélmény, a szoptatás közvetlenül kapcsolódhat az anyában a saját anyai kompetencia érzésével, a női erejével, a női kiteljesedésével, és ezeken a kapcsolatokon keresztül hatással lehet az önértékelésére is. Hatással lehet az anya mindennapi életére és a hangulatára, a babával való kapcsolatára, esetleg a párjához való viszonyára, a szexualitására és meghatározó lehet ez az érzés abban is, hogyan áll hozzá a következő gyermek vállalásához.

Az érzelmileg telített élményeinket, mint a szülés-, szoptatásélményt függetlenül azok pozitív vagy negatív tartalmától, fontos, hogy feldolgozzuk, hiszen ezek a megélések egy rendkívül gazdag, összetett, sokféle érzést magába sűrítő esemény, tapasztalat. A pozitív élmény támogatja mindezeket, ám ha az anya lelke megsebeződött a szülés vagy szoptatás közben, akkor akadállyá válhat.

A Szoptatást feldolgozó csoport 4 alkalmas, kiscsoportos foglalkozás, melyre előzetes bejelentkezés szükséges. A csoport minimum 5 személy jelentkezése esetén indul.

 
Csoportvezetők:

Deé Ágnes – pszichológus, pár- és családterapeuta, gyászcsoport vezető szakember
Fekete Éva – képzett, önkéntes szoptatási segítő, dúla, gyermekgondozó, gyermekágyas segítő

További részletekről érdeklődni és jelentkezni 0751 855-996 telefonszámon lehet.

Első találkozás időpontja: 2022. július 13 vagy 20 a jelentkezőkkel való előzetes egyeztetés után.

Várunk szeretettel!