Magzatgyermek világnap

Az udvarhelyszéki Anyák Egyesület a Magzatgyermek világnap alkalmából, Deé Ágnes, pszichológus, rendszerszemléletű pár- és családterapeuta, tanácsadó és gyászkísérő szakember meghívásával, “Anyává növekvő – Önismeret és anyaság a várandósságtól a születés utánig.. ” címmel előadást szervez. 
A várandósság egy csoda: már az a pillanat, hogy megfogan egy kisbaba, aztán ahogy a nők teste, hétről-hétre átalakul és közel 40 héten át fejlődik bennük egy új élet. 1993-tól március 25-én emlékeznek világszerte a megfogant gyermekekről, mely nem véletlenül egyezik meg Gyümölcsöltó Boldogasszonnyal, hiszen a katolikus ünnepek szerint ekkor fogant meg Jézus Krisztus. 
Ma már köztudott, hogy az anya várandósság alatti lelkiállapoti egyensúlya, a stresszelése komoly hatással van a születendő gyermekre.
Deé Ágnes szakember elmondása szerint: „A várandósság és az anyává válás egy olyan meghatározó állapot egy nő életében amikor kicsit számot vetünk az eddigi életutunkról, vágyakat és terveket fogalmazunk meg magunknak. Ez az utazás tele van kételyekkel, onnantól kezdve, hogy “elég jó anya leszek-e” addig a számadásig, hogy vajon az én anyám “elég jó anya” volt-e, vagy addig, hogy “önző vagyok-e” ha még nekem is vannak önmagáért való vágyaim. Természetesek tehát a negatív érzések is, melyeket ugyanúgy szavakba önthetünk (és kell öntenünk!), mint a pozitív megéléseket. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy megértéssel és nyitottsággal fogadjuk ezeket: “belefér a képbe”. A bent maradt frusztráció és szorongás önbecsülést romboló, hosszabb távon pedig lehangoltságot idéz elő, elősegíti akár a szülés utáni depresszió kialakulását. A kismama önmagába vetett hite, önbecsülése és önbizalma meghatározó lehet a szülés és a sikeres szoptatás szempontjából is, illetve az új család formálódása szempontjából is.”
Sajnos olyan eset is van, amikor ezek a magzatok kis angyalokká válnak, de a meg nem született babák, ugyanúgy helyet kapnak a családokban, hisz később is emlékeznek rájuk és szeretik őket, még akkor is, ha csupán pár hét is adatott meg nekik az élet, még ezért is értelmet nyer rövidke kis életük. Számunkra minden gyermek és család fontos, az ők lelki békéjükért, segítésükért dolgozik az egyesület önkéntes csapata.
Ez az előadás ezekről a belső szorongásokról hivatott nyíltan beszélni.
Az előadásra 2022. április 1-én, 17:00 órától kerül sor a Civil Központ nagy termében.
Szeretettel várunk mindenkit!