Családok hete 2021

A „Családok hete” projekt keretén belül tartalmas, változatos programok, vidám hangulat jellemezte a Családok hete rendezvénysorozatot, amely 2021. augusztus 2-6 között zajlott Székelyudvarhelyen, az udvarhelyszéki anyákat és családjaikat képviselő Anyák Egyesületének szervezésében. Gyakorlatban a rendezvénysorozat már megkezdődött július 31-én a „Séta a szoptatásért” rendezvényen, mert tulajdonképpen az előző évek rendezvénye adta az igényt a családok részéről egy „Családok hete” projekt kezdeményezésére, mely később a tervek szerint „Családi fesztivállá” nővi ki magát. A családok részéről érkezett az igény, hogy nem elég csak egy félnapos találkozás a családoknak, hanem igényük van több közösségi programra, a hosszabb beszélgetésekre, a fotópályázatok kiállítására, a szakemberekkel való előadásokkal. Az egyhetes rendezvény hiánypótló, kikapcsolódási, találkozási lehetőséget biztosított a kisgyermekes családoknak a nyári időszakban, kellemes, bababarát környezetben, kint a szabadban.

Ebben a projektben is több szakembert hívtak meg, melyek segítettek a családoknak, kis és nagyobb gyermekeiknek megérteni, megismerni a gyermekük és saját testük, élethelyzetük elfogadását, fejlesztését. Ezzel a projekttel egy kulturális és hagyományteremtő programot indított az egyesület az útjára, melyben kézműves, népi és gyermekfoglalkozások is megvalósultak.

A „Családok hete” projekt, Székelyudvarhelyen egy alapítvány tágas udvarán valósult meg, egy héten keresztül, szakemberek bevonásával, naponta több témát érintve a családokat, a gyereknevelést, az egészséget minden korosztályt érintő és megszólító programokkal, mely programnak a főtámogatója a BGA ZRT volt.

Az egyhetes rendezvénysorozat helyszínéül az Artera Alapítvány székhelyét választották a szervezők, ahol a tágas udvarnak köszönhetően egy kicsit kirándulós, fesztiválos hangulatot tudtak teremteni. Színes programkínálattal készültek, változatos témákkal, így mindenki talált magának kedvérevalót és a legkisebbektől a nagyszülőkig mindenki jól érezhette magát. Hétfőn hordozós pikniket szerveztek hordozási tanácsadó és önkéntes édesanyák vezetésével, amelynek a babahordozás népszerűsítése volt a célja, illetve a résztvevők megismerkedhettek, kipróbálhatták a legeslegtöbbfélébb eszközöket igencsak nagy népszerűségnek örvendett, hogy a Magyar áldásos hordozókendővel is meg lehetett ismerkedni, ki lehetett próbálni. Kedden a Babaváró – Család születik találkozót tartották meg, amelyre elsősorban azokat a családokat várták, akik részt vettek az eddigi felkészítőkön, illetve akik a jövőben tervezik a workshopon való részvételt. Az este meghívott vendége Kinda Emese néptáncoktató volt, aki ölbeli játékokkal, mondókázóval tette színesebbé a délutánt, illetve Bálint Beáta-Réka pszichológus is a résztvevők rendelkezésére állt. Szerdán a gyógytornáé volt a főszerep. Meghívott vendég Hadnagy Ágnes és Tamás Edit gyógytornászok volt, akik lúdtalptornát tartottak a jelenlévőknek. Érdeklődőből pedig nem volt hiány, naponta több mint félszázan vettek részt az eseményen.

Csütörtökön az érdeklődők a mosható pelenkák világába tekinthettek be, Kisfaludi Antónia a mosható pelenkázásban gyakorlott édesanya segítségével, így számtalan gyakorlati tanáccsal gazdagodhattak. Folytatásként a szobatisztaság témakörét boncolgatták Deé Ágnes pszichológus segítségével, hogy mikor és hogyan érdemes elkezdeni. A rendezvénysorozat utolsó napján az érdeklődők az iskolástáskák, hátizsákok kiválasztásakor fontos szempontokkal ismerkedhettek meg a Hátiskola keretében, és saját táskáikat is magukkal vihették, hogy szakember segítségével helyesen állítsák be. Ezt követően szülés utáni hasregeneráló tréning várta az érdeklődőket, megismerkedhetnek a LoveYourBelly – módszerrel Brebán M. Noémi gyógytornász, szakoktató segítségével. Az egyhetes rendezvénysorozatot gyerektáncház zárta Kinda Emese néptáncoktató vezetésével.

A programok hiteles népszerűsítése érdekében az Anyák Egyesülete mozgásfejlődésről, babahordozásról és az anyatejes táplálás alapjairól szóló szórólapokat nyomtatott, melyeket az egy hetes eseményen és a későbbiekben a kampány folytatásaként az egyesület különböző rendezvényeit meglátogató családoknak tájékoztató, figyelem felhívó jelleggel szétosztott.

A fejlesztő és oktató eszközök, ergonomikus hordozóeszköz, a megvásárolt babzsák, a szórólapok a kampány hosszútávú folytatására szükségesek, ez által évente több mint 700-1000 családot/gyermekeit fogják segíteni, egy egészségesebb generáció felnövésében a családok segítésére.

A „Családok hete” projekt keretében elindított családi hét folytatását tervezik az egyesület vezetői a következő években is, mert azt tapasztalták, hogy igény van az Udvarhelyszéken élő családok részéről is. A tervek szerint pár év múlva egy „Családi fesztivál” programmá nőné ki magát a „Családok hete” projekt folytatása.